Suomeksi  |  In English
 


 

Myynti | Kuusen kasvatus | Hoito-ohjeet | Puulajit

Kuusen kasvatus

Kuusen kasvatus siemenestä n. 2,5m korkeaksi joulukuuseksi kestää 12 vuotta. Ensimmäiset kolme vuotta taimet ovat taimikasvatushuoneessa varjon alla, jossa niitä kastellaan ja lannoitetaan säännöllisesti. Neljännen vuoden keväällä taimet istutetaan ulos kasvatusalueille riveihin 1,3m välein. Metsäkuusen voi istuttaa jo kolmantenakin vuotena. Sopiva kuusilaji määräytyy kasvupaikan olosuhteiden ja markkinoiden mukaan.

Istutuksen jälkeen ensimmäisinä vuosina hoito rajoittuu liiallisten rikkakasvien torjuntaan ja mahdollisiin paikkausistutuksiin. Leikkaukset aloitetaan yleensä kolmantena vuotena. Sopiva ajankohta on alkukeväästä tai heinä-elokuun vaihteessa. Aluksi leikkauksissa poistetaan paritaimet ja -latvat sekä lyhennetään pitkiä latvoja puun tuuheuttamiseksi.

Varsinaiset hoitoleikkaukset aloitetaan kun puut ovat lähes 1,5m pitkiä. Oksien päistä ja latvasta lyhennetään saman vuoden kasvua. Tarvittaessa rajummat leikkaukset tehdään talvella. Puu tuuheutuu leikkauskohdan ympäriltä ja samalla saadaan rajoitettua puun kasvua. Kerran leikattua puuta on syytä leikata säännöllisesti kaksi kertaa vuodessa aina siihen saakka että puu kaadetaan myyntiin. Viimeisenä vuotena pyritään leikkaamaan vähemmän ja vain pieniä oksia jotta puussa ei näkyisi suuria leikkausjälkiä jouluna.

Kuusten kaataminen voidaan aloittaa neljä viikkoa ennen joulua. Kaadon jälkeen kuuset on säilytettävä kylmässä tilassa pystyssä ja sateelta suojattuna. Varsinkin kovilla pakkasilla oksat katkeavat helposti alaspäin taivutettaessa.