Suomeksi  |  In English
 


 

Poimintakone | Penkinteko | Taimivaunu ja istutus | Harsonkeräys ja levitys | Muita

Kurkunpoimintakone

Poimintakone on kehitetty tehostamaan ja keventämään poimintatyötä avomaakurkun viljelyssä. Olemme valmistaneet kuusi kehitysversiota, joista kaksi uusinta on omassa käytössämme. Uusin kone valmistui kesällä 2005 ja se on 15 vuoden kehittelyn tulos.

Konepoiminnalla saavutetaan paremmat sadot, koska kasvustoa ei tallata, sadonlisäys on noin 25–30%. Poimijoita tarvitaan 1/3 ämpäripoimintaan verrattuna. Koneen päällä on 14 poimijaa ja sillä pystytään poimimaan reilu kuuden hehtaarin alue. Ihmistyön säästö yhdessä parempien satotasojen kanssa tekee investoinnista kannattavan.

Koneen työleveys on 13 m, joka kattaa 7 riviä. Työnopeus säädetään portaattomasti hydrauliikalla, vaihteita on kaksi. Moottorina on Toyotan 170 hv, 6 sylinterinen diesel moottori.

Kurkut poimitaan 12 kuutionlaatikkoon, yhteensä n. 5 000 kg. Kaikki laatikot poimitaan täyteen pysähtymättä välillä. Tyhjät laatikot lastataan traktorin perässä olevalla trukkihaarukalla 2 päällekkäin. Laatikoiden siirtolaite siirtää ylemmät laatikot syrjään, alemmat täytetään ensin. Niiden täytyttyä ylemmät laatikot siirretään takaisin alempien päälle ja poimitaan täyteen. Purku tapahtuu jälleen trukkihaarukalla kaksi laatikkoa päällekkäin.

Kuusi 80cm leveää pyörää mahdollistavat kulkemisen märissäkin olosuhteissa. Maahan kohdistuva pintapaine on 450 g/cm² (ihmisjalka: 1,5 g/cm²), vaikka koneen omapaino on lähes 7000 kg. Neljä takimmaista pyörää on vetäviä, keskimmäiset telipyörät nostetaan päisteessä ylös kääntymisen helpottamiseksi.

Työergonomiaan on kiinnitetty erityistä huomiota. Poimija irrottaa kurkut ja siirtää ne rintakehän alla olevalle kuljetinhihnalle mahdollisimman lyhyellä liikkeellä. Tällä saavutetaan myös 20 % lisäys poimintatulokseen edelliseen malliin verrattuna, jossa kuljetin oli poimijoiden edessä.