Suomeksi  |  In English
 


 

Myynti | Kuusen kasvatus | Hoito-ohjeet | Puulajit

Puulajit

Metsäkuusi

Perinteinen suomalainen metsäkuusi säilyttää suosionsa ja on monien mielestä se ainoa oikea joulukuusi. Oikein hoidettuna metsäkuuset kestävät hyvin loppiaiseen saakka tuoden sitä perinteistä joulun tunnelmaa koteihin.

Omassa tuotannossamme pyrimme korkeaan laatuun ja luonnonmukaisuuteen. Koska talouspuissa kasvaa luonnostaan vähän oksia, pyrimme jalostamaan tuuheampia kuusia. Näin saamme kauniita joulukuusia vähäisemmällä leikkauksella. Risteytysjalostuksen lisäksi lisäämme varttamalla tuuheakasvuisia mutaatiokuusia, joita on löydetty Suomen metsistä.

 

Mustakuusi

Mustakuusi on kuusimaailman selviytyjä. Se on kotoisin Kanadan suoalueilta sekä Siperiasta, paikoista joissa muut kuuset eivät kasva. Karujen olosuhteiden vuoksi mustakuusi on todella kestävä, se voidaan pitää sisällä yli kuukauden ilman että se suuremmin varistaisi neulasiaan. Erittäin miedon tuoksunsa vuoksi mustakuusi sopii todella hyvin allergikoille.

Kasvutavaltaan mustakuusi on siro ja tuuhea. Neulaset ovat lyhyehköt ja aavistuksen sinivihreät. Leikkauksilla on helppoa saada aikaan tasaisen tuuheita kuusia. Kuusen yläoksiin kasvaa runsaasti pieniä käpyjä jo noin kymmenen vuoden iässä.

Mustakuuselle sopiva kasvupaikka on kostea. Se ei ole arka hallalle, joten sopii hyvin alavillekin paikoille. Pienille taimille on jopa eduksi jättää hieman rikkaruohoja ympärille suojaamaan taimia auringolta ja suurempien puiden kanssa ruohovartiset kasvit eivät enää pysty kilpailemaan.

 

Serbian kuusi

Viimeisimmän jääkauden jälkeen Serbian vuoristoon jäi pienelle alueelle saarroksiin kasvamaan Serbian kuusi, joka on sittemmin levinnyt laajalti koristepuuna. Suomessakin Serbian kuusta tapaa yleisesti puistoissa. Serbian kuusen neulaset ovat päältä kirkkaan vihreät ja alta hopeanhohtoiset. Erikoista on, että neulaset kuivuvat kiinni runkoon eivätkä varise pois kuten tavallisesti. Kuusen suosiota täydentää hieno tuoksu joka ei ole liian voimakas.
Serbian kuusi on mustakuusta selvästi vaativampi kasvatettava. Oksat ovat tukevampia ja niitä on vähemmän, joten leikkausten onnistuminen on todella tärkeää. Niiden ensisijainen tehtävä onkin tuuheuttaa puuta, jottei siihen jäisi tyhjiä kohtia. Kaunis latva korostuu tässä puussa, ja sen muodostamiseen on syytä kiinnittää huomiota.
Serbian kuusi viihtyy hyvin rinnemailla, joissa keväthallat eivät pääse vaivaamaan sitä. Ensimmäiset vuodet istutuksen jälkeen taimet jurovat, mutta kun kasvu alkaa kiihtymään uudestaan, on kriittinen vaihe usein ohitettu.

 

Balsamipihta

Pohjois-Amerikan suosituin joulupuu on tullut myös Suomeen ja tulevaisuudessa valikoimamme täydentyy tällä puulla.

Pihdan neulaset eivät ole pistäviä kuten kuusen. Oksat ovat tukevarakenteisia ja tuuheita. Kestävyys kaadettuna on todella hyvä. Väriltään balsamipihta on voimakkaan vihreä, lähellä metsäkuustamme. Nimensä mukaisesti pihdassa on hieno, melko voimakas balsamin tuoksu.